Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. Obecnie uprawia się ją w ponad 70 regionach, a warunki dla niej odpowiednie znajdują się w obszarze pomiędzy Zwrotnikami Raka i Koziorożca.
Wywodzi się z Etiopii z regionu Kaffa, stąd też prawdopodobnie pochodzi jej nazwa. W XIII lub XIV wieku kupcy arabscy przewieźli ją do Jemenu. Stamtąd napój z prażonych ziaren kawowca zaczął swój tryumfalny pochód przez świat. Poprzez Bliski Wschód kawa dotarła do Turcji, gdzie w Stambule otworzono w 1554 roku pierwszą kawiarnię. W Europie pierwsza kawiarnia została otwarta w Oxfordzie w Anglii w 1650 r. , w Paryżu było to w 1671 r., a w 1683 r. po zwycięskiej bitwie wiedeńskiej Jerzy Franciszek Kulczycki założył pierwszy kafehaus w tym mieście.
Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku w wyniku sąsiedztwa z Imperium Osmańskim, a pierwszą kawiarnię na przełomie XVII i XVIII uruchomiono w Gdańsku. Tak rozpoczęło się i trwa kawiarniane życie Europy.
W 1795 roku ukazał się, tłumaczony z j. francuskiego, pierwszy podręcznik dla kawiarzy: Krótka wiadomość o kawie i jej właściwościach i skutkach na zdrowie ludzi spływających.
Na te wiadomości zapraszają Działy Etnografii Pomorza i Edukacji Muzeum Narodowego w Szczecinie. Jest to trzecie spotkanie opowiadające historie o napojach. Ze względu na właściwości kawy na pakiet wiedzy o niej i degustację, muzykę na żywo oraz konkurs z nagrodami zapraszamy w południe.
Jesienne południe (z kawą) w Muzeum odbędzie się 27 listopada 2022 r. w Gmachu Głównym Muzeum Narodowego w Szczecinie, ul. Wały Chrobrego 3, w godzinach: 12.00 – 14.00.
Wstęp wolny