EDD 2021: Rarytasy z wody, pola i łąki. Najlepsze pomorskie kulinarne produkty regionalne

Tegoroczna edycja Zachodniopomorskich Dni Dziedzictwa będąca częścią ich corocznych europejskich obchodów skupia się wokół tematyki dziedzictwa kulinarnego różnych regionów i  kuchni regionalnych. 

Pomorze Zachodnie to kraina, która dzięki swoim walorom geograficzno – przyrodniczym obfitującym w cieki i zbiorniki wodne, pola i rozległe łąki w  kuchni lokalnej przygotowywała potrawy z surowców  z nich pozyskiwanych. Wystawa „Rarytasy z wody, pola i łąki. Najlepsze pomorskie kulinarne produkty regionalne”  pokazuje tradycyjne sprzęty i narzędzia do produkcji miodu, wypieku chleba i połowu ryb zgromadzone w Dziale Etnografii Pomorza MNS.  Jej  część współczesna zwraca uwagę na niezmienne wykorzystanie środowiskowych możliwości województwa zachodniopomorskiego i na kontynuację przygotowywania potraw i produktów opartych na lokalnych możliwościach i dziedzictwie kulinarnym. 

 

Wystawa czynna od 23 września do 17 października 2021 
Dziedziniec Muzeum Tradycji Regionalnych, ul. Staromłyńska 27

Spotkanie: 14 października 2021, godzina 17.00 
Prowadzenie: Iwona Karwowska, Muzeum Narodowe w Szczecinie i Agnieszka Kołodziej, Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego

Przygotowanie: Dział Etnografii Pomorza MNS  przy współpracy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego

 

AKTUALNE logo produkt tradycyjny