Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady gromadzenia i przechowywania danych osobowych Użytkownika oraz dostępu do informacji gromadzonych na urządzeniach Użytkownika, służących realizacji żądanych przez Użytkownika usług świadczonych drogą elektroniczną, przez Muzeum Narodowe w Szczecinie, ul. Staromłyńska 27, 70-561 Szczecin.

I. Definicje

Administrator/Operator – operator Serwisu muzeum.szczecin.pl którym jest Muzeum Narodowe w Szczecinie, ul. Staromłyńska 27, 70-561 Szczecin, który świadczy usługi drogą elektroniczną oraz przechowuje informacje gromadzone na urządzeniach Użytkownika i uzyskuje do nich dostęp.

Cookies (tzw. ciasteczka) – dane informatyczne, w szczególności niewielkie pliki tekstowe, zapisywane i przechowywane na urządzeniach, za pośrednictwem których Użytkownik korzysta ze stron internetowych Serwisu.

Cookies Administratora – Cookies zamieszczane przez Administratora, związane ze świadczeniem przez Administratora usług drogą elektroniczną, za pośrednictwem Serwisu.

Cookies Zewnętrzne – Cookies zamieszczane przez partnerów (np. Google) Administratora, za pośrednictwem strony internetowej Serwisu.

Logi serwera – pliki tekstowe umieszczone na serwerze, gromadzące informacje o działaniu serwera np. żądania wysłane przez przeglądarkę lub błędy działania aplikacji.

Serwis – strona internetowa lub aplikacja, dzięki której Administrator prowadzi działalność w Internecie działającyą w domenie muzeum.szczecin.pl.

Urządzenie – elektroniczne urządzenie, za pośrednictwem którego Użytkownik uzyskuje dostęp do Serwisu.

Użytkownik – podmiot, na rzecz którego zgodnie z Regulaminem i przepisami prawa mogą być świadczone usługi drogą elektroniczną lub z którym może być zawarta Umowa o świadczenie usług drogą elektroniczną.

Dane osobowe – wszystkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej poprzez jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej, w tym nr IP urządzenia, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy oraz informacje gromadzone za pośrednictwem plików cookie oraz innej podobnej technologii.

II. Źródła pozyskiwania danych

Serwis pozyskuje dane o Użytkowniku i jego zachowaniu poprzez:

1. Dobrowolne wprowadzenie przez Użytkownika danych do formularza.

2. Zapisywanie na Urządzeniu plików Cookies.

3. Gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego nazwa.pl

III. Rodzaj pozyskiwanych danych

1.  W procesie zamawiania newslettera Użytkownik podaje następujące informacje:
a) imię (wymagane);
b) email (wymagane).

2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Zapisowi mogą też podlegać:
a) czas nadejścia zapytania;
b) czas wysłania odpowiedzi;
c) nazwa stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP;
d) informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP;
e) adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik;
f) informacje o przeglądarce użytkownika;
g) informacje o adresie IP.

IV. Podstawa prawna przetwarzania danych podanych w formularzu

Dane osobowe z formularza przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych: przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy. Jest to umowa sprzedaży której Użytkownik jest stroną.

V. Podstawa prawna przetwarzania danych w plikach cookie i logach

Dane osobowe zawarte w plikach cookie pzretwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych: przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora. Są to cele analityczne odwiedzalności strony.

VI. Cel przetwarzania danych z formularza rejestracji na Newsletter

1. Dane podane podczas zapisywania się na Newsletter wykorzystywane są w celu przesłania informacji o wydarzeniach mających miejsce w Muzeum Narodowym w Szczecinie.

VII. Cel przetwarzania danych w plikach cookie

1. Serwis korzysta z plików Cookies.

2. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika pliki Cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Administrator.

3. Cookies Administratora wykorzystywane są w następujących celach:

a) tworzenia statystyk dotyczących sposobów korzystania przez użytkowników Serwisu ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
b) zachowanie stanu zalogowania Użytkownika przy każdym przejściu do poszczególnych podstron;

2. Cookies zewnętrzne wykorzystywane są w następujących celach:

a) zbieranie ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics (administrator Cookies: Google Inc. z siedzibą w USA).
b)  popularyzacja Serwisu za pomocą interaktywnych funkcji serwisu społecznościowego Facebook.com  (administrator Cookies: Facebook Inc. z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii).

3. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików Cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki Cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików Cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

4. Ograniczenia stosowania plików Cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

5. Administrator zaleca zapoznanie się z polityką ochrony prywatności firm Google i Facebook, która określa zasady korzystania z plików Cookies używanych do tworzenia statystyk.

6.  Użytkownik może przeglądać i edytować informacje zawarte w gromadzonych przez sieć reklamową Google plikach Cookies przy pomocy narzędzia: google.com/ads/preferences/.

7. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików Cookies w Urządzeniu. Użytkownik Serwisu może dokonać zmian ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików Cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików Cookies. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików Cookies dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej.

8. Więcej informacji znajduje się w dokumencie zamieszczonym pod adresem: Informacje o wykorzystaniu plików cookies.

VIII. Cel przetwarzania danych w logach serwera

1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania Serwisem oraz w celu zapewnienia sprawnej obsługi w ramach świadczonych usług hostingowych.

2. Dane zbierane przez logi serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

3. Dane zbierane przez logi serwera są wykorzystywane jedynie w celu administrowania serwerem i nie służą do identyfikacji Użytkowników.

IX. Udostępnienie i przetwarzanie danych

1. Dane podane przez Użytkownika w formularzu umożliwiające identyfikację osoby fizycznej nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej niż za zgodą Użytkownika.

2. Administrator/Operator ma obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

X. Okres przetwarzania danych

1. Okres przetwarzania danych przez Administratora zależy od rodzaju świadczonej usługi i celu przetwarzania. Co do zasady dane przetwarzane są przez czas świadczenia usługi lub zrealizowania zamówienia, do czasu wyrażenia woli "bycia zapomnianym" lub zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych w przypadkach, gdy podstawą prawną przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora.

2. Okres przetwarzania danych może być przedłużony w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony przed ewentualnymi roszczeniami, jednak nie dłużej, niż przez 10 lat, a po tym okresie, jedynie w przypadku i w zakresie, w jakim będą wymagać tego przepisy prawa. Po upływie okresu przetwarzania, dane są nieodwracalnie usuwane lub anonimizowane.

XI. Uprawnienia użytkownika

1. Użytkownik posiada prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;

2. Użytkownik ma prawo wniesienia skargi do UODO gdy uzna, iż przetwarzanie danych osobowych Użytkownika narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.;

3. Inspektorem Ochrony Danych w Muzeum Narodowym w Szczecinie jest pan Michał Dłużak, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. W razie pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z Inspektorem.

XII. Zmiany Polityki Prywatności

1. Polityka jest na bieżąco weryfikowana i w razie potrzeby aktualizowana. Aktualna wersja Polityki została przyjęta i obowiązuje począwszy od 20 kwietnia 2018 r.